Ogenzwart

“Verliefd worden is evengoed een tragedie als een geliefde verlaten of door een geliefde verlaten te worden”: met deze woorden als inzet schreef Kester Freriks met Ogenzwart een even gepassioneerde als gedreven liefdesroman. Door het overspel dat Alfred Hertog en Nina van Renesse plegen, liggen wederzijdse echtscheidingen op de loer. Hertog is vader van een dochter van zeven, Flora, die hij voor geen prijs wil missen. Toch laat hij zich telkens weer meeslepen in de onstuimige en ook ongewissel liefdesverhouding met Nina. De roman beschrijft de zoektocht naar volmaakte liefde, die evenzeer een sprookje is als een mythe.
Voor deze roman koos Kester Freriks een motto van de Franse romancier Julien Green uit Moïra: “Er waren twee rijken, dat van God en dat van de wereld, en die twee verdroegen elkaar niet in het hart van de mens.”
Rob Schouten in Trouw: “Freriks geeft een overtuigende staalkaart van de wanhoops- en geluksbewegingen van de liefde. Even eenvoudig als het onderwerp is de structuur van deze roman; hoofdstukken uit het heden worden afgewisseld met fragmenten uit het verleden. Een structuur die doet denken aan Du Perrons klassieke roman Het land van herkomst en aan Jan Wolkers’ roman Terug naar Oegstgeest.
Ogenzwart is een roman over passie en over het onheil dat passie aanricht. Niet meer en niet minder. Maar het voornaamste is dat het ook met passie werd geschreven. Die waarachtigheid van gevoelens proef je in elke regel en in ieder hoofdstuk. Dat maakt het tot een authentiek en meeslepend boek.”

Ogenzwart. Roman. Uitg. Meulenhoff, Amsterdam 1997.