Geheim Indië. Het leven van Maria Dermoût 1888-1962.
Biografie

Als geen andere Nederlandse schrijver heeft Maria Dermoût de onvergetelijke schoonheid en de wreedheid, betovering en dreiging, geheimzinnige machten en magie, het goed en het kwaad van de Indische archipel beschreven.
Haar meesterwerk De tienduizend dingen (1955) behoort tot de hoogtepunten van de Nederlands-Indische en Nederlandse letteren. De Amerikaanse vertaling ervan stond zelfs langer op de New-Yorkse bestsellerlijsten dan Capotes Breakfast at Tiffany’s en Pasternaks Dokter Zjivago.
Maar wie was deze schrijfster die met haar verstilde schrijfstijl zoveel emoties bij haar lezers weet op te roepen? Wie haar kende was ervan overtuigd dat zij een groot geheim met zich meedroeg. Naar dat geheim ging Kester Freriks in deze monumentale schrijversbiografie op zoek. Hij reconstrueert hoe het voormalige Indië de geheime, stille kracht in haar leven was en hoe een nooit beantwoorde liefde haar vormde. Maar het grootste geheim bleef toch dat van haar afkomst. Wie was haar werkelijke moeder? Waarom werd haar naam niet vermeld in Maria Dermoûts geboorteannonce?
Al meer dan twintig jaar is Kester Freriks gefascineerd door het werk en leven van Maria Dermoût. Hij reisde door het hedendaagse Indonesië op zoek naar sporen van haar leven. Hij ontdekte belangwekkende documenten die nooit door iemand waren ingekeken. Bovendien kreeg hij inzage in het ‘Allergeheimste dagboek’ dat de schrijfster de laatste jaren van haar leven bijhield.
Geheim Indië is het levensverhaal van Maria Dermoût, voor wie het Indië van ruim een eeuw geleden ´nog pas gisteren’ leek.
Geheim Indië werd alom lovend ontvangen en geldt als een mijlpaal in de traditie van de Nederlandse schrijversbiografie.
Peter van Zonneveld in NRC Handelsblad: “… een liefdevol geschreven boek.”
Aart van Zoest in Vrij Nederland: “… door de grondigheid van zijn onderzoek is zijn boek indrukwekkend.”
Hans Warren in PZC: “Dit is wel het definitieve boek geworden, met oog voor poëtische details en met groot inlevingsvermogen geschreven.”
Remco Meijer in Elsevier: “Indringend verslag van een bijzonder leven.”
Marie van Beijnum in het Reformatorisch Dagblad: “Kester Freriks heeft werkelijk een prachtig evenwichtig portret geschreven van een vrouw die een eervolle plaats in de Nederlandse letteren verdient.”

Geheim Indië. Het leven van Maria Dermoût 1888-1962. Em. Querido’s Uitgeverij, Amsterdam 2000.