Madelon. Het verborgen leven van Madelon Székely-Lulofs

Een onverbiddelijke Nederlandse bestseller heet Rubber, geschreven door de Nederlands-Indische schrijfster Madelon Székely-Lulofs. Het geruchtmakende boek door deze jonge, turbulente auteur over de planters in de Indische archipel verscheen in de jaren dertig en leidde tot vragen in de Tweede Kamer.
In zijn roman Madelon beschrijft Kester Freriks het verborgen leven van Madelon Székely-Lulofs. Het gaat over haar liefdes, het tropenbestaan, haar huwelijk en kinderen. De roman begint op het ogenblik dat de moeder van hoofdpersoon Harry Ternede stervende is. Zij lijdt aan dementie. Net als Madelon Lulofs is zij opgegroeid in Indië. Door zijn moeder te vertellen over het vroegere Indië probeert hij haar sterven uit te stellen en zelfs te voorkomen. Een roman van de troost.
Deze roman ligt in het verlengde van de klassieke roman Hölderlins toren van Kester Freriks en zijn monumentale schrijversbiografie Geheim Indië. Het leven van Maria Dermoût 1888-1962.
Thomas van den Bergh in Elsevier: “Door de levensgeschiedenissen van beide oud-Indiëgangers vlecht Freriks een extra lijn over Ternede’s stukgelopen huwelijk. Dat is ambitieus, maar Freriks houdt de draden knap uit elkaar. Bovendien vindt hij nog ruimte om te bespiegelen over de biografie – hoe ga je om met elkaar tegensprekende bronnen, wat is waarheid? Hoe feit en verzinsel soms wonderlijk mooi in elkaar overgaan, bewijst Freriks met Madelon.”
Theo Hakkert in GPD: “… een heel mooie roman.”
Mieske van Eck in Brabants Dagblad: “Freriks maakt van zijn roman een gevecht tegen de dood, dat zijn hoofdpersoon wint als hij zijn moeder tijdens het voorlezen uit zijn boek heel even bereikt, kort voor ze voorgoed de ogen sluit. Het is een ontroerende ontknoping van een roman tegen het vergeten en een indrukwekkend monument voor Madelon Székely-Lulofs.”
Hans Renders in Het Parool: “Als experiment is het zeker interessant wat Freriks heeft gedaan: een romanpersonage als biograaf van een heus geleefde schrijver.”
Jan-Hendrik Bakker in AD Magazine: “… een aanwinst in de grote Indische traditie die de Nederlandse literatuur kent.”
Janet Luis in NRC Handelsblad: “… een opmerkelijk fris en levendig verhaal met ontroerende ondertonen over pionierende Nederlanders die ooit in de tropen belandden en daarna nooit meer helemaal dezelfde zouden zijn.”

Madelon. Het verborgen leven van Madelon Székely-Lulofs. Uitg. Conserve, Schoorl 2005.