De Metropool

Amerikaanse ‘highways’ en een donkergroene Plymouth 78, vriendschap, de zoektocht naar een verloren geliefde, gevoelens van ´on the road’, de weidsheid van het landschap en tenslotte New York als monumentale eindbestemming: in de Amerikaanse novelle De Metropool komen deze wezenlijke thema’s van het land van beloften samen.
Kester Freriks verbleef tussen augustus 1985 en augustus 1986 in de stad Minneapolis, Minnesota. Hij was aangesteld als ‘writer-in-residence’ aan de University of Minnesota, waar hij aandacht besteedde aan de Nederlandse literatuur.
Ondertussen doorkruiste hij van oost naar west en van noord naar zuid met zijn rode Dodge Dart 76, een legendarisch model, de Amerikaanse staten of vloog hij naar verre bestemmingen. De avontuurlijk-heroïsche roman On the Road (1957) van Jack Kerouac droeg Kester Freriks altijd met zich mee.
Zijn ontmoeting met John Vierck gaf aan zijn verblijf een boeiende en tragische allure. Vierck bleek verslaafd aan drugs en alcohol. Hij spiegelde voor dat in New York een geliefde van hem woonde. John Vierck was de zoon van een rijk echtpaar dat in de stad St. Paul, grenzend aan Minneapolis, bevriend was geweest met Elda en Scott Fitzgerald die aan dezelfde Summit Avenue woonden. John Vierck bezat een Plymouth 78, een voormalige politiewagen. Met deze onverwoestbare auto, die hen zou beschermen, reizen ze in de hete zomermaand juli naar New York.
Daar neemt hun tocht een verrassende wending die bijna tot de ondergang leidt van de held van deze novelle, John Vierck.
De laatste bladzijde van De Metropool is er een van afscheid: “We keerden New York de rug toe. Een stad zo groot dat ik er in mijn achteruitkijkspiegels alleen maar fragmenten van zag: een stuk muur, het gezicht van een vrouw in de auto achter me, een gele taxi, rookkolommetjes uit de grond, bioscoopreclame, de reusachtige pijler van de George Washington Bridge.
Westwaarts, almaar westwaarts. Voor me lag de Interstate 80.
Toen ik een maand later terug was in Amsterdam ontving ik een brief van John.
Hij schreef: ‘This nation is empty without you.’
Ik vouwde de brief weer dicht, niet in staat de woorden nog eens te lezen en gehoor te geven aan de uitnodiging die eruit sprak.”

De Metropool. Novelle. Uitg. Nederhof Produktie, Amsterdam 1987/88. Nieuwjaarsgeschenk.