‘Vaak ga ik naar “buiten”, de bewoonde wereld uit. De woorden “wilde natuur” roepen droombeelden op van ruigheid en afgelegen plekken, waar de invloed van de mens nauwelijks aanwezig is en soms zelfs geheel ontbreekt. Ongerepte landschappen waar niemand is te bekennen, verlaten eilanden, bossen zonder grenzen, besneeuwde vlakten.’ Verborgen wildernis. Ruige natuur & kaarten in Nederland, 2010
Natuur
Grensverkenningen
Athenaeum – Polak & Van Gennep, Amsterdam 2022.

Verborgen wildernis
Bestaat er nog ongerepte natuur in Nederland? Landschappen met woeste gronden, ondoordringbare bossen, gevaarlijke moerasgebieden, getijdenstromen, kliffen, ongetemde stranden en wolfskuilen? Kunnen we naar ons land kijken vanuit het perspectief van de wildernis? Nederland is door mensenhand gemaakt. Toch telt het land plekken waar de wildernis heerst, waar de roep van de natuur klinkt. Kester Freriks doorkruiste het land op zoek naar de wilde weelde van het ongerepte, en hij vond die op onverwachte plekken. Verborgen wildernis. Ruige natuur & kaarten in Nederland is een reisverslag en een liefdesverklaring, een pleidooi voor het behoud van het kostbaarste bezit van ons land: de vrije, wilde natuur. Met medewerking van Jan W. H. Werner, conservator van de kaartencollectie van de Universiteit van Amsterdam. Door de combinatie van landschap en cartografie is dit boek een lofzang op Nederland in woord en beeld.
Athenaeum–Polak & Van Gennep, Amsterdam 2010

Wandelingen der Neederlanden
In 1813 kreeg het Koninkrijk der Nederlanden de geografische vorm die we nog steeds kennen. In datzelfde jaar kwam de negendelige Atlas der Neederlanden tot stand. Honderden kaarten, schitterend ingekleurd, tonen de pracht van ons landschap en onze geschiedenis. Vele daarvan zijn in Wandelingen der Neederlanden. Hedendaagse voetreizen door historisch Nederland terug te vinden. Nu, tweehonderd jaar later, doorkruisen schrijvers Joyce Roodnat en Kester Freriks, verbonden aan NRC Handelsblad, ons land met deze kaarten als inspiratiebron. Van de Waddeneilanden tot Zuid-Limburg en van de Hondsbossche Zeewering tot de onneembare vesting Bourtange bieden de wandelverhalen volop avontuur. De routes zijn door Erik van Zuylen uitgezet en op moderne kaarten gemarkeerd, waarmee het boek ook bruikbaar is als gids.
Athenaeum – Polak & Van Gennep, Amsterdam 2014

Grensverkenningen. Langs oude grenzen in Nederland.
Verborgen wildernis. Ruige natuur & kaarten in Nederland
Wandelingen der Neederlanden. Hedendaagse voetreizen door historisch Nederland
De kleuren van het wad
De Waddenzee en de Waddeneilanden van Texel tot Schiermonnikoog vormen een dynamisch landschap, beheerst door het machtige regime der getijden. Kleine, onbewoonde eilanden als Griend en Rottumeroog hebben een magische roep. Nergens anders ter wereldt vind de natuurliefhebber zo’n indrukwekkend samenspel van eb en vloed, duinen en zee, land en water. De Wadden vormen onze laatste échte wildernis, door de Waddenvereniging in 1965 gered van inpoldering en in 2009 door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed. De kleuren van het wad is een schitterend, rijk geïllustreerd portret van de wadden. Kester Freriks speurt in de archieven, schrijft over de geschiedenis van het wad, laat schippers, eilanders, wetenschappers, wadlopers, natuurbeschermers, kunstenaars en vogelliefhebbers aan het woord. Als eerste beschrijft hij uitvoerig de dam die aan het eind van de negentiende eeuw werd aangelegd tussen Holwerd en Ameland. Het boek werd genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs 2016.
Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum, Assen 2015

Langs de IJssel
Het is de rivier met weidse uiterwaarden en schitterende slingers, met eeuwenoude cultuur langs de oevers en onweerstaanbare natuur: met een lengte van 125 kilometer stroomt de IJssel vanaf de vertakking met de Rijn bij Arnhem in noordelijke richting naar het IJsselmeer. In Langs de IJssel. Natuur en cultuur in de IJsselvallei onderneemt natuurschrijver Kester Freriks een voettocht langs de IJssel. Hij schetst een caleidoscopisch beeld van een van de mooiste rivieren van ons land.
WalburgPers, Zutphen 2017

De kleuren van het wad. Van bedreigde zee tot Werelderfgoed
Langs de IJssel. Natuur en cultuur in de IJsselvallei
Vogels
De ooievaar
’Met zijn klepperende roep, zijn zwart-witte verenkleed en felrode snavel en poten is de ooievaar een van de opvallendste vogels van ons weidelandschap.”
Uitg. Atlas Contact, Amsterdam 2023.
Lof voor De ooievaar, van stadsecoloog en schrijver Remco Daalder: ‘Mooie verstilde observaties, bijvoorbeeld van de ooievaars die, dicht tegen elkaar aan, in de ijskoude winter naar de zonsopkomst kijken. Dat beeld blijft je bij.’

De Valk
Een valk die met een snelheid van meer dan tweehonderd kilometer per uur langs de hemel vliegt, is een beeld dat niemand ooit vergeet. Valken zijn de engelen van de lucht. Al drieduizend jaar temt de mens valken voor de jacht. Ze zijn vereeuwigd in poëzie, romans en schilderijen. Wild of getemd, valken spreken tot de verbeelding. Sinds schrijver Kester Freriks in zijn jeugd een gewonde slechtvalk vond, die hij verzorgde en de vrijheid hergaf, is hij gefascineerd door de schoonheid en de kracht van deze vogels. De valk is zowel roman als vogelbiografie; kunst en wetenschap vallen samen. Wie dit rijk geïllustreerde boek leest komt alles te weten over valkerij en over wilde valken in de ongerepte natuur, en wordt door Freriks meegenomen op de zoektocht naar zijn grote liefde van vroeger: de eerste valk die hij in zijn handen hield.
Verkozen tot Mooiste Boekomslag 2009, ontworpen door Anneke Germers.
Athenaeum – Polak & Van Gennep, Amsterdam 2008

Vogels kijken
Vogels zijn overal. In standsparken en tuinen, aan zee, in bossen, weilanden en ruige gebieden. Ze zijn hoog in de lucht of bewonen een nest in de stad. Mensen zijn geboeid door hun vlucht, zangkunst en kleuren, de vogeltrek spreekt tot de verbeelding.
Kester Freriks schreef portretten van alle driehonderd Nederlandse vogelsoorten. Hij behandelt de kleur van het verenkleed, vliegbeeld, zang en gedrag, en geeft ze een plaats in onze cultuur. Vogels kijken is een gids voor vogelaars en een literaire beschrijving van het wezen van vogels. De zeldzame kleurenillustraties zijn afkomstig uit de Artis Bibliotheek (onderdeel van de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam).
Uitgeverij Athenaeum – Polak & Van Gennep, Amsterdam 2009

De ooievaar
Atlas Contact, Amsterdam 2023
De valk. Over valkerij en wilde vogels
Vogels kijken. Alle driehonderd Nederlandse vogelsoorten
Het nieuwe vogels kijken
Er zijn in ons land veel meer vogels dan we denken. Sommige daarvan zijn niet algemeen bekend, maar des te opwindender. Ze bereiken ons land via routes die tot de verbeelding spreken: over oceanen en bergen, vanuit het hoogste noorden en diepste zuiden. Met nieuwe technieken is het wonder van de vogeltrek steeds beter te traceren. Over het nieuwe vogels kijken gaat dit boek, een gids voor moderne vogelaars, twitchers en andere belangstellenden. Opnieuw kan de lezer genieten van de fraaie illustraties uit de Artis Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam.
Athenaeum–Polak & Van Gennep, Amsterdam 2016

Stilte, ruimte, duisternis
Waar is het nog stil in ons land? En waar is er nog open ruimte? ’s Nachts is het nooit donker genoeg om veel sterren te kunnen zien. Het verdwijnen van stilte, ruimte en duisternis heeft grote invloed op het leven van mens en dier. We hebben de stilte van de nacht nodig en we verlangen naar ruimte. In Stilte, ruimte, duisternis onderneemt Kester Freriks een verrassende ontdekkingsreis. Hij zoekt en vindt stilte in de natuur en in de kunst, maakt nachtelijke wandelingen bij het licht van de sterren en doorkruist de leegte van Nederland, op zoek naar ons land zoals het oorspronkelijk was. Dit boek is een eerbetoon aan en een speurtocht naar de intense, vaak onbekende schoonheid van de natuur. Stilte, ruimte, duisternis werd genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs 2019 en de Jan Hanlo Essayprijs 2019.
Athenaeum–Polak & Van Gennep, Amsterdam 2018

Het nieuwe vogels kijken. Tweehonderd en meer zeldzame vogelsoorten in de Lage Landen
Stilte, ruimte, duisternis. Verkenningen in de natuur
Indonesië
Geheim Indië.
Als geen andere schrijver heeft Maria Dermoût de onvergetelijke schoonheid en de wreedheid, betovering en dreiging, geheimzinnige machten en magie, het goed en het kwaad van de Indische archipel beschreven.
Haar meesterwerk De tienduizend dingen (1955) behoort tot de hoogtepunten van de Nederlands-Indische en Nederlandse letteren. De Amerikaanse vertaling ervan stond zelfs langer op de New Yorkse bestsellerlijsten dan Breakfast at Tiffany’s van Truman Capote en Doktor Zjivago van Boris Pasternak. Maar wie was deze schrijfster die met haar verstilde schrijfstijl zoveel emoties bij haar lezers weet op te roepen? Wie haar kende was ervan overtuigd dat zij een groot geheim met zich meedroeg. Geheim Indië. Het leven van Maria Dermoût 1888-1962 is een monumentale schrijversbiografie met het vroegere Indië als leidraad.
Em. Querido’s Uitgeverij, Amsterdam 2000

Madelon
Een onverbiddelijke Nederlandse bestseller heet Rubber, geschreven door Madelon Székely-Lulofs. Het geruchtmakende boek over de planters op het eiland Sumatra in de Indische archipel verscheen in de jaren dertig en leidde tot vragen in de Tweede Kamer. Wie was de jonge, rebelse schrijfster die het waagde met vlijmscherpe, kritische pen de rise and fall te beschrijven van deze Nederlandse ondernemers. In de vorm van een biografische roman schetst Kester Freriks het verborgen leven van Madelon Székely-Lulofs (1899-1958). Het gaat over haar liefdes, haar huwelijk en kinderen, over de vernietigende natuurkracht van de tropen op het leven in het vooroorlogse Indië. Madelon. Het verborgen leven van Madelon Székely-Lulofs werd geprezen als ‘het definitieve boek’ over deze schrijfster.
Uitgeverij Conserve, Schoorl 2005

Echo’s van Indië
Batavia, 17 augustus 1945, ‘s morgens tien uur. In de tuin van zijn huis spreekt president Soekarno de Proklamasi uit, de onafhankelijkheidsverklaring van de Republik Indonesia. Vanaf dat moment komt er een eind aan het koloniale rijk van Insulinde. Aan een bamboestok wappert nu de rood-witte Indonesische vlag. De Proklamasi heeft het leven van miljoenen mensen die verbonden zijn met het eilandenrijk in de Oost voorgoed veranderd. Kester Freriks ging op zoek naar de verborgen verhalen van betrokkenen en ooggetuigen – ooggetuigen van verwarrende en angstige tijden.
In Echo’s van Indië ontmoeten geschiedenis en persoonlijk levenslot elkaar. Soekarno’s woorden resoneren tot op de dag van vandaag. Echo’s van Indië werd meteen na verschijning beschouwd als een van de belangwekkendste tijdsdocumenten over de dekolonisatie.
Athenaeum–Polak & Van Gennep, Amsterdam 2015

Tempo doeloe
Nederlanders met een band met Nederlands-Indië hebben hun wereld in de tropen nooit kunnen vergeten. Het land leeft voort als paradijselijke tropische archipel, maar ook als land waar koloniaal geweld heerste. Dit pamflet bepleit een eerherstel voor het Nederlands-Indië zoals het eens was. Er is hier weer aandacht voor de betekenis die het land van herkomst voor vele ontheemden heeft. Tempo doeloe, een omhelzing is noodzakelijk om het land van nu en de gevoelens van de bewoners van toen te leren begrijpen. Heimwee is daarbij geen verboden woord. Meteen na verschijning werd dit pamflet ‘zeer omstreden’ bevonden en zorgde voor een golf van polemiek; ook werd het gewaardeerd om zijn ‘moedige invalshoek’.
Athenaeum–Polak & Van Gennep, Amsterdam 2018

Geheim Indië. Het leven van Maria Dermoût 1888-1962
Madelon. Het verborgen leven van Madelon Székely-Lulofs
Echo’s van Indië. De onafhankelijkheid van Indonesië in verhalen en herinneringen
Tempo doeloe, een omhelzing
Theater
Naar het theater.
‘Tot ziens in de andere wereld,’ is een gevleugelde uitspraak in de toneelwereld. Die ‘andere wereld’, dat is de bühne, het hart van elke schouwburg, ‘als de open plek in het bos, waar sprookjes worden verteld, waar vertellingen over een niet-bestaande wereld de ronde doen waarin mensen geloven.’ Sinds 1981 volgt schrijver Kester Freriks voor NRC Handelsblad en Theaterkrant.nl het toneelleven in Nederland en Vlaanderen intensief. De gesprekken met meer dan dertig toneelspelers in Naar het theater. Acteurs over hun werk bieden een zo volledig mogelijk beeld van de manier waarop toneelspelers die andere wereld gestalte geven. Met foto’s van Leo van Velzen.
Athenaeum–Polak & Van Gennep, Amsterdam 2011

Naar het theater. Acteurs over hun werk
Foto’s: Leo van Velzen
Romans





